Harald Bentz Høgseth
Harald Bentz Høgseth
harald.hogseth@ntnu.no
Om
Jeg er professor, dr.art i kunst og håndverk ved institutt for lærerutdanning, fakultet for samfunnsvitenskap og utdanningsvitenskap, NTNU. Mitt ansvarsområde er fordelt mellom forskning og utvikling, veiledning og undervisning innenfor kunst og håndverk som utgjør en del av fagseksjonen for kunstfagene, kroppsøving og idrett. Jeg arbeider spesielt med forskning og utvikling knyttet til kroppsliggjort læring som også er et satsningsområde på tvers av fagseksjonen. Dette innebærer at jeg spesielt arbeider med kvalitative metoder som eksempelvis «Practice-led research», «Embodied research”, «Auto-Ethnography», «Craft Research», «Action Research» eller «Performative Research». Noen av mine faglige arbeidsområder er utvikling av kunst & håndverk som didaktisk, kunstnerisk og vitenskapelig fagfelt, forske, undervise og veilede i aktuelle materialer og teknikker innenfor kunst & håndverk, kunst- og håndverkshistorie og utvikling og styrking av kunst og håndverksfagene i skole og lærerutdanning. Jeg har et spesielt hjerte for tverrfaglige undervisning- og forskningsprosjekter. I tillegg til å arbeide med dette veileder jeg studenter i ulike utdanningsløp, særlig på master og ph.d.-nivå
Ved siden av å være ansatt som professor ved ILU, er jeg tilknyttet Institutionen för Kulturvård, Göteborg Universitet, hvor jeg frem til høsten 2020 var ansatt som professor i Kulturvård med innrettet mot håndverksvitenskap (https://conservation.gu.se/), hvor jeg også fungerte som proprefekt og forskningsleder.
Våren 2020 ble jeg utnevnt som styremedlem i Kingsbay AS av Klima- og Miljødepartementet og knyttet til forvaltningen av kulturmiljøet og forskningsaktiviteten som foregår i Ny-Ålesund og på Bjørnøya. Fram til jeg startet ved NTNU satt jeg i styret for Hantverkslaboratoriet, et nasjonalt kompetansesenter knyttet til Inst. för Kulturvård, Riksantikvarembetet, Svenske Kyrkan, Fastighetsverket og Lensstyrelsene i Sverige.
Jeg har spesielt arbeidet med kunnskapsutøvning knyttet til håndverk gjennom undersøkelser av håndverkstradisjoner og arkeologisk kildemateriale. I tillegg har jeg arbeidet mye med bygningsarkeologi. Jeg jobber spesielt med kvalitative forskningsmetoder knyttet til praksis og kroppsliggjort kunnskap («embodiement»). Min epistemologiske- og ontologiske kunnskapsteoretiske plattform er forankret i en posthumanistisk tradisjon.
Jeg veileder for øyeblikket fire doktorgradsstudenter og en postdoktor innen håndverksvitenskap innrettet mot kulturvård. Ett av prosjektene fokuserer på frivillighet, følelsen av identitet og folkehelse knyttet til håndverk, ett annet på undersøkelsesmetoder og rekonstruksjon av håndverkstradisjoner, ett tredje på T-Shape practice i undersøkelser av middelalderske takkonstruksjoner. Postdoc-prosjekt fokuserer på empati, sensitivitet og kroppsliggjort kunnskapsutøvning innen håndverk og kunstutøving.
Jeg har bakgrunn som fagutdannet tømrer med svennebrev og som arkeolog. Jeg tok min håndverksbakgrunn med meg inn i arkeologifaget, både min Cand.philol. og Dr.art. grad fokuserte på håndverkskunnskap gjennom metodeutvikling og studier av middelalderens håndverk. Mitt spesialfelt kan karakteriseres som tverrfaglig og ligger mellom immateriell kulturarv (håndverkstradisjoner) og materiell kulturarv (arkeologi). Et viktig aspekt ved min Dr.art.-avhandling var å utvikle metoder for å analysere og lære håndverksrelatert kunnskap gjennom notasjonssystemer inspirert fra dansepedagogisk forskning og forskning på kroppsliggjort praksis og kunnskaputøvelse.
I min senere forskningspraksis har jeg jobbet med utvikling av håndverk som didaktisk- og vitenskapelig fagfelt. Jeg har blant annet brukt visuell kommunikasjon, digitale medier, fotografering og notasjon i min forskning, undervisning og veiledning (på bachelor, master, PhD og Post Doc nivå). Jeg har satt søkelys på hvordan håndverksprosesser og prosedyrer kan utvide og utdype forståelsen av såkalt «taus kunnskap» og glemte håndverkstradisjoner - og hvordan denne kunnskapen kan brukes på nye kreative måter. Fagområdet er nært knyttet til praktisk, kunnskapsbasert forståelse i og om håndverk. Kunnskapen om hvordan tidligere generasjoner har samhandlet og håndtert naturen, råvarer, ressurser og objekter gjennom produksjon og kultivering er sentral. Videre hvordan samspillet mellom mennesker, ting, gjenstander og omgivelser henger sammen. Innen håndverksfeltet brukes arbeidsprosesser og prosedyrer som sentral undersøkelsesmetode. I arbeidet mitt stiller jeg spørsmål ved og analyserer tradisjonskunnskap, håndverksprodukter og kunnskapsutøvning ved hjelp av systematiske undersøkelser der håndverkere og håndverkstradisjon står sentralt. Jeg er opptatt av dialogen og samspillet mellom oss mennesker og den fysiske, materielle verden utenfor oss selv. I forhold til håndverk kan dette for eksempel bety å kartlegge og undersøke dialogen mellom utøver, verktøy, materialitet og det fysiske miljøet utenfor oss selv som vi inngår i og er en del av. Hvordan henger vi sammen og hvordan speiler vi hverandre?
Viktige aspekter for min håndverksforskning har vært å utvikle metoder og teorier som kan brukes innen kunst og håndverk. Forholdet mellom utøver, verktøy, materiale, teknikk og prosedyrer er inspirert av forskning innen kunst, arkeologi, pedagogikk, dans og musikk feltet. Mitt metodiske fokus har vært praksis-styrt forskning, aksjonsforskning og innen feltet «embodiement». Mitt kunnskapsteoretiske fundament er inspirert av fenomenologien og hermeneutikken, men også post-humanisme. Jeg har hatt nytte av å utvikle metoder inspirert av utøver – deltagende observatør – observatør perspektivet, notasjonssystemer og bevegelsesanalyser, T-formet (T-Shape) praksis, retro-engineering, men også mer generelle metoder og temaer som fokuserer på empati (innlevelse) som grunnlag innen kunst og håndverk. Mine forskningsprosjekter har skjedd i samarbeid med eksperter, både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
Siden 2002 har jeg jobbet med å utvikle utdanning og forskning innen tradisjonelle håndverk og håndverksvitenskap. Først ved Program for bygg og miljø (IBM), ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, senere Institutt for arkitektur og teknologi, Fakultet for arkitektur og design (NTNU) - og før jeg fikk min stilling her på lærerutdanningen, jobbet jeg med å utvikle og bygge opp håndverksvitenskap som nytt vitenskapelig fagområde innen Kulturvård ved Göteborg Universitet.
Fra 2004 arbeidet jeg aktivt med utviklingen av en ny utdannelse innen tradisjonelt håndverk. En 4-årig bachelor-studie på deltid for erfarne håndverkere som arbeider med bevaring av håndverk og bygningsvern. I 2007 fikk jeg det formelle ansvaret som prosjektleder for å utvikle og etablere håndverksutdanningen i samarbeid med Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR), med sine mange spesialiserte håndverk og verksteder. NDR er i dag på listen til UNESCO for immateriell kulturarv. Utdanningen var spesielt innrettet mot utøvende håndverk, håndverkstradisjoner og håndverksforskning. Studiet bygget også på tverrfaglig kompetanse innen kulturhistoriske fag som ingeniørfag/ naturvitenskap, arkitektur og arkeologi. Et viktig mål for utdanningen var å utvikle studentens utøvende ferdigheter i sitt eget håndverk, men også å utvikle ferdigheter og forståelse knyttet til metoder og undersøkelser i håndverksforskning og på den måten forene teori med praksis.
De siste 20 årene har jeg igangsatt og etablert både interne og eksterne forskningsprosjekter. Jeg har etablert nye doktorgradsprosjekter innen fagfeltet. Jeg har erfaring med prosjekt- og forskningsledelse, prosedyrer knyttet til de ulike forskningstrinnene fra strategiutvikling, nettverksbygging, til forskningssøknader, forskningsprosessen – og formidling av kunnskap og resultater i form av initiering og deltakelse i seminarer og konferanser med påfølgende publiseringsaktivitet. Forskningen min har funnet sted både nasjonalt og internasjonalt. Jeg har publisert i anerkjente internasjonale tidsskrifter, jobbet tverrfaglig og utviklet et stort profesjonelt nettverk.
Gjennom mange års arbeid med voksne, kunnskapstørste studenter har jeg opplevd hvilke pedagogiske fordeler praksis og utøving har i utdanningen. Kommunikasjon gjennom kroppslig handling supplerer og styrker den språklige kommunikasjonen og bygge broer mellom grupper av studenter. Fagfeltet gir også muligheter til ungdommer som av forskjellige grunner faller utenfor de teori tunge fagene som over så lang tid har hatt høyest status og anerkjennelse. Håndverket fremhever også viktigheten av praktiske øvelser, kroppsliggjort kunnskapsutøving gjennom haptiske og taktile undersøkelser med søkelys på oppmerksomhet, bevissthet, empati, sensitivitet osv. der dialogen mellom kroppslige, fysiske ferdigheter, det fysiske materielle utenfor oss selv – og refleksjon gjennom praksis er likestilt med de klassiske skolefagene. Det er etter mitt syn viktig å fokusere på sammenhengene mellom «episteme», «techne» og «phronesis» i utdanningssystemet. Dette betyr at de praktiske fagene må styrkes for å bidra til en helhetlig forståelse av mennesket og bidra til utviklingen av en pedagogikk som forener teori med praksis. Etter min mening må dannelsen av fremtidige lærere ta utgangspunkt i dette, og jeg vil veldig gjerne bidra til dette. Utviklingen og styrkingen av kunst- og håndverksfagene som tverrfaglig læringsarena og praksisfeltet i skole og lærerutdanningen er noe som engasjerer meg.
Listen med vitenskapelig, faglig og kunstnerisk virksomhet nedenfor er ikke oppdatert. Jeg arbeider med å få den oppgradert.
Publikasjoner
2024
-
Høgseth, Harald Bentz.
(2024)
Rekonstruksjon og innlevelse i håndverkerens redskapskasse.
Göteborgs universitet
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
-
Groth, Camilla;
Høgseth, Harald Bentz;
Melin, Karl-Magnus;
Leijonhufvud, Fredrik.
(2024)
T-shaped craft researchers’ contribution in transdisciplinary research projects.
Journal of material culture
Vitenskapelig artikkel
-
Lysne, Dag Atle;
Haga, Monika;
Høgseth, Harald Bentz;
Heide, Anne Lise.
(2024)
Folkehelse og livsmestring i skolen – livskvalitet for alle i alle fag.
Cappelen Damm Akademisk
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
2023
-
Høgseth, Harald Bentz.
(2023)
Craft as Rhizomatic Learning.
IAFOR journal of cultural studies
Vitenskapelig artikkel
2022
-
Høgseth, Harald B.;
Rafnsson, Magnus Rannver.
(2022)
Notations on Craft: Movement, Gesture and Bodily Expression.
Kriterium
Vitenskapelig artikkel
2021
-
Vennatrø, Ragnar Magnus;
Høgseth, Harald B..
(2021)
Craft as more-than-human practice-led research in a posthumanist perspective.
FormAkademisk - Forskningstidsskriftet for design og designdidaktikk
Vitenskapelig artikkel
-
Vennatrø, Ragnar Magnus;
Høgseth, Harald B..
(2021)
Kroppslig læring i møte med mer-enn-menneskelig virkelighet.
Universitetsforlaget
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
2020
-
Kokko, Sirpa;
Almevik, Gunnar;
Høgseth, Harald B.;
Seitamaa-Hakkarainen, Pirita.
(2020)
Mapping the methodologies of the Craft Sciences in Finland, Sweden and Norway.
Craft Research
Vitenskapelig artikkel
2018
-
Høgseth, Harald B..
(2018)
Heritage craft science.
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
2016
-
Høgseth, Harald Bentz;
Jon Bojer, Godal;
Mittet, Ina Kristin.
(2016)
Antikvarisk bygningspleie må tuftes på et vern som setter kunnskap, kvalitet og forskning i høysetet
.
Adresseavisen
Kronikk
-
Høgseth, Harald Bentz;
Bojer Godal, Jon;
Mittet, Ina Kristin.
(2016)
Dagens offentlige anbudspraksis, en trussel mot bygningsvernet?.
Adresseavisen
Kronikk
2012
-
Høgseth, Harald B..
(2012)
Knowledge Transfer: The Craftmens Abstraction.
University of Arizona Press
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
-
Høgseth, Harald B..
(2012)
The language of craftsmanship.
Oxbow Books
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
2011
-
Renmælmo, Roald;
Høgseth, Harald Bentz.
(2011)
HiST utdanner framtidas restaureringshåndverkere.
Norske konserves : medlemsblad for NKF-N
Fagartikkel
2009
-
Høgseth, Harald.
(2009)
We must be able to combine both theoretical and practical knowledge.
EuroREA Journal of (Re)Construction and Experiment in Archaeology
Fagartikkel
-
Høgseth, Harald.
(2009)
Gamle spor gir ny kunnskap.
Høgskoleavisa
Kronikk
-
Høgseth, Harald.
(2009)
Rekonstruksjon av hus med tømra skjelter med utgangspunkt i arkeologisk kildemateriale : rapport 160209.
Lofotr - Vikingmuseum på Borg
Rapport
-
Høgseth, Ingeborg Collin;
Høgseth, Harald.
(2009)
Med tradisjon og historie i pilegrimenes fotefar mot Nidaros : Kartlegging av mulige samarbeidsprosjekter i møtepunktet mellom bygningsvern og opplevelsesnæringer langs pilegrimsleden i Nord- og Sør-Trøndelag. Forprosjekt.
Høgskolen i Sør-Trøndelag, Avdeling for teknologi, Program for bygg og miljø (2)
Rapport
-
Høgseth, Harald.
(2009)
About not seeing the forest for the trees.
Vitark: Acta archaeologica Nidrosiensia
Vitenskapelig artikkel
2008
-
Høgseth, Harald.
(2008)
We must be able to combine both theoretical and practical knowledge.
?
Sammendrag/abstract
-
Høgseth, Harald.
(2008)
Praksismanual "bachelor teknisk bygningsvern og restaurering".
HiST, PBM, AFT
Kompendium
2007
-
Høgseth, Harald.
(2007)
Håndverkets redskapskasse: En undersøkelse av kunnskapsutøvelse i lys av arkeologisk bygningstømmer fra 1000-tallet e.Kr.
NTNU (246/2007)
Doktorgradsavhandling
-
Høgseth, Harald.
(2007)
Bygningsvern og foretningsinteresser.
Adresseavisen
Kronikk
-
Høgseth, Harald.
(2007)
Undersøkelser av verktøyspor. Videodokumentasjon av tradisjonskunnskap.
Visuell kunst
-
Høgseth, Harald.
(2007)
Mowement Writing of Craftsmen Gestures.
Programvare
-
Bender Jørgensen, Lise ;
Høgseth, Harald Bentz.
(2007)
"Håndverkerens redskapskasse" En undersøkelse av kunnskapsutøvelse i lys av arkeologisk bygningstømmer fra 1000-tallet.
NTNU-trykk
Doktorgradsavhandling
-
Høgseth, Harald.
(2007)
Texture Analysis for Toolmark Comparison.
Programvare
-
Høgseth, Harald.
(2007)
Handlingsbåren kunnskap og kulturhistorie. Resultater og muligheter.
Annet produkt
2006
-
Høgseth, Harald.
(2006)
Å skrive håndverk.
Tapir Akademisk Forlag
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
-
Høgseth, Harald.
(2006)
Håndverk og kunnskap.
NTNU (5)
Fagbok
2005
-
Høgseth, Harald.
(2005)
Kunnskapens tre; om dendrokronologi, bygningsvern og historie.
Gemini
Fagartikkel
2004
-
Høgseth, Harald.
(2004)
Rekonstruksjonsforslag for K60, en middelaldersk stovebygning fra ca. år 1000 e.kr i Nidaros. Upublisert rapport, oppdrag for Stiklestad Nasjonale Kultursenter.
Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Rapport
2002
-
Høgseth, Harald.
(2002)
Analyse av verktøyspor og materialbruk på brygge fra rundt 1650 e. Kr., Aure Kommune.
Prosjektet Samling for læring ved Jon Bojer Godal og Nordmøre Museum, kurs i bygningsvern. Upublisert rapport
Rapport
2001
-
Høgseth, Harald.
(2001)
Endringer i middelalderens håndverkskunnskap, mekanismer som påvirker og fornyer etablert byggeskikk.
Collegium Medievale
Vitenskapelig artikkel
2000
-
Høgseth, Harald.
(2000)
Landsskogtakseringen og kulturminner: Metoder for registrering og overvåking av Kulturminner i skog.
NIJOS
Rapport
-
Høgseth, Harald.
(2000)
Utgravningene på Eggevammen, prosjekt 2000/458, Steinkjer.
Vitenskapsmuseet
Rapport
1999
-
Høgseth, Harald.
(1999)
Oppføring av en Grophussmie fra Vikingtid ved Borg på Vestvågøy i Lofoten.
?
Populærvitenskapelig artikkel
-
Høgseth, Harald.
(1999)
Handlingsbasert kunnskap. Bygningslevninger som kilde til kunnskap i det arkeologiske materialet.
Primitive tider
Fagartikkel
-
Høgseth, Harald.
(1999)
Landsskogtakseringens overvåkingssystem. Et egnet utgangspunkt for registrering og overvåking av Kulturminner i skog?.
NIJOS
Rapport
-
Høgseth, Harald.
(1999)
Arkeologiske registreringer av automatisk fredete kulturminner i forbindelse med Regionfelt Østlandet, Åmot kommune, Hedmark fylke. Oppdragsmelding fra NINA - NIKU.
Nina-Niku (93)
Rapport
1998
-
Høgseth, Harald.
(1998)
Appendix, Middelalderske bygningslevninger som kunnskapsformidler.
Hovedfagsoppgave
-
Høgseth, Harald.
(1998)
Middelalderske bygningslevninger som kunnskapsformidler: tømmerhus i Nidaros som material- og kulturhistoriske dokument i tiden ca. 1025 til 1475 e.Kr.
Upublisert (Upublisert)
Hovedfagsoppgave
1997
-
Høgseth, Harald.
(1997)
Smie i bakken.
Byggmesteren
Fagartikkel
Tidsskriftspublikasjoner
-
Groth, Camilla;
Høgseth, Harald Bentz;
Melin, Karl-Magnus;
Leijonhufvud, Fredrik.
(2024)
T-shaped craft researchers’ contribution in transdisciplinary research projects.
Journal of material culture
Vitenskapelig artikkel
-
Høgseth, Harald Bentz.
(2023)
Craft as Rhizomatic Learning.
IAFOR journal of cultural studies
Vitenskapelig artikkel
-
Høgseth, Harald B.;
Rafnsson, Magnus Rannver.
(2022)
Notations on Craft: Movement, Gesture and Bodily Expression.
Kriterium
Vitenskapelig artikkel
-
Vennatrø, Ragnar Magnus;
Høgseth, Harald B..
(2021)
Craft as more-than-human practice-led research in a posthumanist perspective.
FormAkademisk - Forskningstidsskriftet for design og designdidaktikk
Vitenskapelig artikkel
-
Kokko, Sirpa;
Almevik, Gunnar;
Høgseth, Harald B.;
Seitamaa-Hakkarainen, Pirita.
(2020)
Mapping the methodologies of the Craft Sciences in Finland, Sweden and Norway.
Craft Research
Vitenskapelig artikkel
-
Høgseth, Harald Bentz;
Jon Bojer, Godal;
Mittet, Ina Kristin.
(2016)
Antikvarisk bygningspleie må tuftes på et vern som setter kunnskap, kvalitet og forskning i høysetet
.
Adresseavisen
Kronikk
-
Høgseth, Harald Bentz;
Bojer Godal, Jon;
Mittet, Ina Kristin.
(2016)
Dagens offentlige anbudspraksis, en trussel mot bygningsvernet?.
Adresseavisen
Kronikk
-
Renmælmo, Roald;
Høgseth, Harald Bentz.
(2011)
HiST utdanner framtidas restaureringshåndverkere.
Norske konserves : medlemsblad for NKF-N
Fagartikkel
-
Høgseth, Harald.
(2009)
We must be able to combine both theoretical and practical knowledge.
EuroREA Journal of (Re)Construction and Experiment in Archaeology
Fagartikkel
-
Høgseth, Harald.
(2009)
Gamle spor gir ny kunnskap.
Høgskoleavisa
Kronikk
-
Høgseth, Harald.
(2009)
About not seeing the forest for the trees.
Vitark: Acta archaeologica Nidrosiensia
Vitenskapelig artikkel
-
Høgseth, Harald.
(2008)
We must be able to combine both theoretical and practical knowledge.
?
Sammendrag/abstract
-
Høgseth, Harald.
(2007)
Bygningsvern og foretningsinteresser.
Adresseavisen
Kronikk
-
Høgseth, Harald.
(2005)
Kunnskapens tre; om dendrokronologi, bygningsvern og historie.
Gemini
Fagartikkel
-
Høgseth, Harald.
(2001)
Endringer i middelalderens håndverkskunnskap, mekanismer som påvirker og fornyer etablert byggeskikk.
Collegium Medievale
Vitenskapelig artikkel
-
Høgseth, Harald.
(1999)
Oppføring av en Grophussmie fra Vikingtid ved Borg på Vestvågøy i Lofoten.
?
Populærvitenskapelig artikkel
-
Høgseth, Harald.
(1999)
Handlingsbasert kunnskap. Bygningslevninger som kilde til kunnskap i det arkeologiske materialet.
Primitive tider
Fagartikkel
-
Høgseth, Harald.
(1997)
Smie i bakken.
Byggmesteren
Fagartikkel
Kunstneriske produksjoner
-
Høgseth, Harald.
(2007)
Undersøkelser av verktøyspor. Videodokumentasjon av tradisjonskunnskap.
Visuell kunst
Bøker
-
Høgseth, Harald.
(2006)
Håndverk og kunnskap.
NTNU (5)
Fagbok
Del av bok/rapport
-
Høgseth, Harald Bentz.
(2024)
Rekonstruksjon og innlevelse i håndverkerens redskapskasse.
Göteborgs universitet
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
-
Lysne, Dag Atle;
Haga, Monika;
Høgseth, Harald Bentz;
Heide, Anne Lise.
(2024)
Folkehelse og livsmestring i skolen – livskvalitet for alle i alle fag.
Cappelen Damm Akademisk
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
-
Vennatrø, Ragnar Magnus;
Høgseth, Harald B..
(2021)
Kroppslig læring i møte med mer-enn-menneskelig virkelighet.
Universitetsforlaget
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
-
Høgseth, Harald B..
(2018)
Heritage craft science.
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
-
Høgseth, Harald B..
(2012)
Knowledge Transfer: The Craftmens Abstraction.
University of Arizona Press
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
-
Høgseth, Harald B..
(2012)
The language of craftsmanship.
Oxbow Books
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
-
Høgseth, Harald.
(2006)
Å skrive håndverk.
Tapir Akademisk Forlag
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
Rapport
-
Høgseth, Harald.
(2009)
Rekonstruksjon av hus med tømra skjelter med utgangspunkt i arkeologisk kildemateriale : rapport 160209.
Lofotr - Vikingmuseum på Borg
Rapport
-
Høgseth, Ingeborg Collin;
Høgseth, Harald.
(2009)
Med tradisjon og historie i pilegrimenes fotefar mot Nidaros : Kartlegging av mulige samarbeidsprosjekter i møtepunktet mellom bygningsvern og opplevelsesnæringer langs pilegrimsleden i Nord- og Sør-Trøndelag. Forprosjekt.
Høgskolen i Sør-Trøndelag, Avdeling for teknologi, Program for bygg og miljø (2)
Rapport
-
Høgseth, Harald.
(2008)
Praksismanual "bachelor teknisk bygningsvern og restaurering".
HiST, PBM, AFT
Kompendium
-
Høgseth, Harald.
(2007)
Håndverkets redskapskasse: En undersøkelse av kunnskapsutøvelse i lys av arkeologisk bygningstømmer fra 1000-tallet e.Kr.
NTNU (246/2007)
Doktorgradsavhandling
-
Bender Jørgensen, Lise ;
Høgseth, Harald Bentz.
(2007)
"Håndverkerens redskapskasse" En undersøkelse av kunnskapsutøvelse i lys av arkeologisk bygningstømmer fra 1000-tallet.
NTNU-trykk
Doktorgradsavhandling
-
Høgseth, Harald.
(2004)
Rekonstruksjonsforslag for K60, en middelaldersk stovebygning fra ca. år 1000 e.kr i Nidaros. Upublisert rapport, oppdrag for Stiklestad Nasjonale Kultursenter.
Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Rapport
-
Høgseth, Harald.
(2002)
Analyse av verktøyspor og materialbruk på brygge fra rundt 1650 e. Kr., Aure Kommune.
Prosjektet Samling for læring ved Jon Bojer Godal og Nordmøre Museum, kurs i bygningsvern. Upublisert rapport
Rapport
-
Høgseth, Harald.
(2000)
Landsskogtakseringen og kulturminner: Metoder for registrering og overvåking av Kulturminner i skog.
NIJOS
Rapport
-
Høgseth, Harald.
(2000)
Utgravningene på Eggevammen, prosjekt 2000/458, Steinkjer.
Vitenskapsmuseet
Rapport
-
Høgseth, Harald.
(1999)
Landsskogtakseringens overvåkingssystem. Et egnet utgangspunkt for registrering og overvåking av Kulturminner i skog?.
NIJOS
Rapport
-
Høgseth, Harald.
(1999)
Arkeologiske registreringer av automatisk fredete kulturminner i forbindelse med Regionfelt Østlandet, Åmot kommune, Hedmark fylke. Oppdragsmelding fra NINA - NIKU.
Nina-Niku (93)
Rapport
-
Høgseth, Harald.
(1998)
Appendix, Middelalderske bygningslevninger som kunnskapsformidler.
Hovedfagsoppgave
-
Høgseth, Harald.
(1998)
Middelalderske bygningslevninger som kunnskapsformidler: tømmerhus i Nidaros som material- og kulturhistoriske dokument i tiden ca. 1025 til 1475 e.Kr.
Upublisert (Upublisert)
Hovedfagsoppgave
PRODUKT
-
Høgseth, Harald.
(2007)
Mowement Writing of Craftsmen Gestures.
Programvare
-
Høgseth, Harald.
(2007)
Texture Analysis for Toolmark Comparison.
Programvare
-
Høgseth, Harald.
(2007)
Handlingsbåren kunnskap og kulturhistorie. Resultater og muligheter.
Annet produkt
Undervisning
Emner
Formidling
2022
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald Bentz. (2022) Craft as Rhizomatic Learning. IAFOR, The International Academic Forum The Barcelona Conference on Arts, Media & Culture (BAMC2022) , Barcelona 2022-09-20 - 2022-09-23
2019
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald B.. (2019) Blind tasting wine – the phenomenology (and hermeneutic) of things. University of Tartu — Viljandi Culture Academy Craft Conference 2019 — Home Programme Lectures Additional events and sight seeing Travel/accommodation About venue About us Recap Contact Studying Traditional Crafts: Goals and Methods in Higher Education , Viljandi 2019-11-12 - 2019-11-14
2009
-
PosterHøgseth, Harald. (2009) Håndverkerens redskapskasse : En undersøkelse av kunnskapsutøvelse i lys av arkeologisk bygningstømmer fra 1000-tallet. Middelalderseminaret , Vitenskapsmuseet, Trondheim 2009-10-01 - 2009-10-01
-
PosterHøgseth, Harald. (2009) Opplæring i bygningsvern : prinsipper og dilemmaer. Hjerleidseminaret 2009 , Dovre 2009-10-29 - 2009-10-29
-
PosterHøgseth, Harald. (2009) Bygningsvernstudiet ved studieprogram for bygg og miljø, AFT, HiST. Håndverksdager på Røros , Røros 2009-08-19 - 2009-08-19
-
PosterHøgseth, Harald. (2009) Hvordan håndverkere danser med sine verktøy : om hvordan rytme og tid påvirker håndverkerens kunnskapsutøvelse. Laboratorium for performativitet , Dokkhuset, Trondheim 2009-12-10 - 2009-12-10
2008
-
Intervju
-
ProgramdeltagelseHøgseth, Harald. (2008) Oppstart av ny utdannelse innen teknisk bygningsvern og restaurering ved HiST og NDR. [Radio] 2008-09-05
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2008) Embodied Knowledge reflected in Archaeological timbers. Experimental Archaeology Reasearch - New Approaches , Östersund, Sveden 2008-10-01 - 2008-10-03
-
Intervju
-
Intervju
-
Intervju
-
IntervjuHøgseth, Harald. (2008) Nytt bachelorstudium ved HiST : "Teknisk bygningsvern og restaurering". [Avis] 2008-06-10
2007
-
PosterHøgseth, Harald. (2007) teknologiens arkeologi. ark 2217 , Vitenskapsmuseet, NTNU 2007-02-20 - 2007-02-28
-
Vitenskapelig foredrag
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2007) About not seeing the forest for the trees. The Sachsen Symposium , The Sachsen International Congress in Trondheim, Vitenskapsmuseet 2007-10-05 - 2007-10-05
-
PosterHøgseth, Harald. (2007) Bacheolor i bygningsvern ved Nidarosdomens restaureringsarbeider og Høgskolen i Sør-Trøndelag. Høringsmøte , Stortinget 2007-09-25 - 2007-09-25
-
Intervju
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2007) How Craftsmen Dance With their Tools. EAA , The International Congress of the EAA, Zadar 2007-09-20 - 2007-09-20
2006
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2006) The language of craftsmanship. Embodied Knowledge, Historical Perspectives on Technology , International Congress of the EAA, Krakow 2006-09-20 - 2006-09-20
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2006) CHALLENGES IN THE IN THE STUDY OF RECONSTRUCTION AND CONSERVATION OF TRADITIONAL OPEN BOATS. The study of the reconstruction and conservation of traditional open boats , Trondheim 2006-11-10 - 2006-11-11
-
Intervju
-
PosterHøgseth, Harald. (2006) teknologiens arkeologi. ark3317 , Vitenskapsmuseet, NTNU 2006-09-20 - 2006-11-20
-
PosterHøgseth, Harald. (2006) Arkeologiens teknologi. ark 2217 , Vitenskapsmuseet, NTNU, Trondheim 2006-01-20 - 2006-06-01
2005
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2005) The language of craftsmanship. Ancient Apprenticeship , USA 2005-04-20 - 2005-04-20
-
Intervju
2004
-
PosterHøgseth, Harald. (2004) Litt om teori og metode. Eksempler på forskningsfokus og håndverksstudier av trebygninger i middelalderen. Undervisningskurs i teknologihistorie for mellomfagsstudenter i arkeologi ved institutt for arkeologi og kulturhistorie, NTNU , Vitenskapsmuseet, Trondheim 2004-02-19 - 2004-02-19
-
PosterHøgseth, Harald. (2004) Agency og håndverkskunnskap. Undervisning EVU kurs Verdal i regi av Høgskolen i Sør-Trøndelag , Verdal V.G.S 2004-05-01 - 2004-05-01
-
PosterHøgseth, Harald. (2004) En metodisk innføring. Eksempel på hva trebygningslevninger kan fortelle om middelalderens håndverkskunnskap. En vektlegging av analyser på endringer i en enkelt bygård fra ca. 1000- tallet - til 1400 e. kr. undervisning mellomfagskurs teknologihistorie institutt for arkeologi og kulturhistorie, ntnu , vitenskapsmuseet, trondheim 2004-02-24 - 2004-02-24
-
PosterHøgseth, Harald. (2004) Om norske stavkonstruksjoner. Fagmesse, Trøndelak landbruksmesse , Stjørdal 2004-08-20 - 2004-08-20
-
PosterHøgseth, Harald. (2004) Erfaringer fra bygging og drift av Vikingmuseet i Borg i Lofoten. konferanse , Melhus 2004-09-08 - 2004-09-08
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2004) introduksjon av material og tema. trehåndverk og trebygninger i Nordens forhistorie. institutt for arkeologi og kulturhistorie, NTNU utenTitteltekst , Vitenskapsmuseet 2004-02-17 - 2004-02-17
-
PosterHøgseth, Harald. (2004) Å skrive håndverk - håndverk som kunnskapsform. Fagmøte, fredagsseminar ved Vitenskapsmuseet, NTNU, Trondheim , Vitenskapsmuseet, Trondheim 2004-04-15 - 2004-04-15
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2004) Håndverk som kunnskapsform. ”En diskusjon omkring håndverkskunnskap med utgangspunkt i den urbane middelalderske bygården”. Institutt for arkeologi, Universitetet i Göteborg, seminar for doktorgradsstipendiater utenTitteltekst , Göteborg 2004-02-13 - 2004-02-13
-
PosterHøgseth, Harald. (2004) Utfordringer ved dokumentasjon av bygningslevninger. Undervisning mellomfagskurs arkeologi, NTNU , Trondheim 2004-03-20 - 2004-04-05
2003
-
PosterHøgseth, Harald. (2003) Utfordringer ved dokumentasjon av bygningslevninger. Bygningsvern og tradisjonelt byggeri. Samling 3 , Sand, Ryfylket 2003-06-02 - 2003-06-04
-
PosterHøgseth, Harald. (2003) Transmission of knowledge through action. Culture 2000 Workshop , Lofotr, Vikingmuseet på Borg, Vestvågøy 2003-07-24 - 2003-07-26
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2003) Agency og håndverkskunnskap. Institutt for arkeologi og kulturhistorie, Vitenskapsmuseet, NTNU utenTitteltekst , Trondheim 2003-11-05 - 2003-11-05
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2003) Forholdet mellom individ, samfunn og materiell kultur i studiet av endringsprosesser. Vitenskapsteoretisk seminar, Historisk-Filosofisk fakultet, NTNU , Trondheim 2003-02-17 - 2003-02-17
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2003) Materiell kultur. Institutt for arkeologi og kulturhistorie, Vitenskapsmuseet, NTNU utenTitteltekst , Trondheim 2003-11-06 - 2003-11-06
-
PosterHøgseth, Harald. (2003) "Drivkrefter bak endringer av middelalderens urbane byggeskikk¿. Forholdet mellom individ samfunn og materiell kultur i studiet av endringsprosesser. Nsjonal Forskerkonferanse for doktorgradsstipendiater , Sundvollan 2003-10-11 - 2003-10-11
-
Intervju
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2003) Å skrive håndverk. Vitenskapsteoretisk seminar for dr.art. seminarer , Historisk - Filosofisk fakultet, NTNU, Trondheim 2003-10-10 - 2003-10-10
2002
-
PosterHøgseth, Harald. (2002) Endringer i middelalderens urbane byggeskikk. Fagseminar Vitenskapsmuseet, Institutt for arkeologi og kulturhistorie, NTNU , Trondheim 2002-10-19 - 2002-10-19
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2002) Endringer i middelalderens urbane byggeskikk. Nasjonal forskerutdanningskonferanse for stipendiater, "Kultur og samfunn". , Sundvolden, Ringerike 2002-11-22 - 2002-11-24
2001
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (2001) Middelalderske bygningslevninger som kunnskapsformidler: Tømmerhus i Nidaros som material og kulturhistoriske dokument i tiden ca. 1025 til 1475 e. Kr. Fredagsseminarer , Lofotr Vikingmuseet på Borg 2001-09-01 - 2001-09-01
-
PosterHøgseth, Harald. (2001) Hva slags tre vart bygningsmateriale? Noter: Et foredrag basert på undersøkelser av en enkelt bygård i Nidaros fra 1000-tallet og fram til 1400-tallet. Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Middelaldergården i Trøndelag , Stiklestad 2001-11-11 - 2001-11-11
1999
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (1999) Håndverksskikkelighet. Foreningen Middelalderforum i Oslo , Oslo 1999-10-10 - 1999-10-10
1997
-
Vitenskapelig foredragHøgseth, Harald. (1997) Transmission of knowledge through action; How to interpret timber from archaeological sites. Teoretical Archaeological Group, Göteborg , Göteborg 1997-05-05 - 1997-05-08